Ген. Ив. Драшков лобира за „Лев инс”. Британци и янки искат детектор на лъжата за висши ченгета

Американци и англичани са на път да прекратят подкрепата си за българските тайни служби. Причините са три: обслужването на частни интереси, присъствието на спорната фигура Алексей Петров като личен севетник на шефа на ДАНС Петко Сертов и парадните акции на агенцията. Това са заявили в срещи с наши началници представители на МИ-6 и МИ-5 в София. Същото мнение изразила и колежката им от американското посолство, която представлява ЦРУ. Британците и янките били изумени от факта, че няма ден, в който медиите да не пишат хвалебствия за работата на агенцията, сякаш ставало дума за някаква благотворителна акция.

Друго нещо, което потресло западните партньори, било обслужването на частни интереси чрез агенцията. Заместникът на Петко Сертов ген. Иван Драшков лобирал всички автомобили на службата, както и друго имущество да бъдат застраховани в дружеството „Лев инс”, което е на Алексей Петров. Това е очевиден конфликт на интереси, но всички си мълчат, говорят помежду си агентите от ДАНС. Което означавало, че Драшков има бизнес интереси с Петров.

Друга потресаваща информация е свързана с доскорошен заместник на Национална служба „Сигурност” – Начев. Британците имали данни, че той е изнесъл документи и сведения за операции и хора, които се използват за изнудване на бизнесмени. Преди време Начев имал неприятно преживяване, свързано с английските тайни служби. Той бил определен от ръководството на НСС за връзка с хората от Лондон и да отговаря за обмена на секретна информация. Британците обаче поискали той да се подложи на детектор на лъжата. Такава била практиката на Острова, която се прилагала без изключения за всички от среден началник нагоре. Начев се похвалил пред приятели, че това е детска работа, тъй като в Школата на КГБ в Москва бил обучаван да заблуждава машината, дори и след яко пиене. Заминал за Лондон спокоен, но се върнал след няколко дни с плачевни резултати. Оказало се, че не само не е издържал теста, но е хванат да лъже на всички въпроси за връзки с организираната престъпност и сенчестия бизнес. Това послужило като мотив ръководството на МВР да го пенсионира без много шум. Още докато бил в разпореждане обаче полковник Начев бил назначен на работа във фирма на Алексей Петров, където се заел със създаването на частен архив с компромати за известни българи. Частната секретна секция се помещавала в подземните помещения на басейна „Спартак” в квартал „Лозенец”. Там полицаи не можели да припарят.

Американците и британците отдавна настоявали ръководните кадри в МВР, тайните служби и ДАНС да минават през детектора на лъжата и тестове за лоялност. Това не е обидно, защото трябвало да се знае кой е чист и кой не е, аргументирали се партньорите. Така било във ФБР и ЦРУ и никой не се сърдел. В ОЛАФ пък агентите описвали в декларация бизнеса и политическите връзки на близки роднини, приятели и дори добри познати, за да се избегне конфликт на интереси. Говори се, че министър Михаил Миков бил привърженик на тази идея, но никой друг не го подкрепял. Ако минат през детектора половината шефове в МВР и ДАНС ще изгърмят за връзки с мафията. Някои пък щели да се издънят по линия на лоялността към държавата и службата, в която работят. Вече се знаело, че има няколко човека в ДАНС, които са работили за известни бизнесмени с „бели якички”, а Алексей Петров дори сам бил такъв. Още по-страшно било, че има хора, които са служили и може би продължават да служат на две и дори на три разузнавания. Засечени били контакти на известни хора с руските служби, както и с американските. За тях ще ви разкажем друг път с повече подробности. Знае се обаче, че по време на посещението си в САЩ премиерът Сергей Станишев е бил питан директно за тези хора. Той отговорил, че не е запознат и обещал да провери как стоят нещата. Така или иначе американците показали, че са наясно, че има вербовани хора от ДАНС, които донасят за чужди централи. Имало и такива, които са „подстава”, тоест работели за чужда държава, но по поръчка на трета.

До момента от кабинета на министър-председателя отговор към Вашингтон не е пращан. Питането на янките остава висящо. Виси и предложението на британците за детектора на лъжата и тестовете. Да не би г-н Станишев и г-н Сертов да не са разбрали какво се иска от тях? Или ги държат с някакви компромати?

One Response to Ген. Ив. Драшков лобира за „Лев инс”. Британци и янки искат детектор на лъжата за висши ченгета

  1. В това искане за проверка на агентурата има известни основания. Добре е да се въведе като практика както за
    нашите агенти, така и за тестване от нашите служби на английските и американските агенти, с които нашите
    поддържат връзка.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: