Първанов измамил Г. Гергов за БТ-Пловдив. Каролев изпълнява „мокра поръчка” за 300 000 евро

300 000 евро получил Владимир Каролев по сделката за Цигарена фабрика – Пловдив. Той е посредник на подставената фирма Сигма Консултинг ООД, зад която се крие Винпром „Пещера”. С негова помощ и с борсови нечестни хватки ракиените собственици Атанас Петров и Антон Щерев придобиха 78% от цигарента фабрика в града под тепетата. В сделката изплува и името на президента Георги Първанов, на когото „пещерняците” са спонсори. Анализатори по сделката били съветниците на президента проф. Борислав Борисов, ректор на Университета по национално и световно стопанство и Ертан Кара, възпитаник на Анкарския университет. Последният е бил консултант на „Битова електроника” – Велико Търново, където шеф на борда е Пламен Гочев, съпруг на Венелина Гочева, главен редактор на в. „24 часа”. За Гочев се говори, че представлява интересите на президента в редица бизнес начинания, като Супер Боровец, например. Той е и личният му оръженосец по време на ловните излети на Първанов, а често посредничи и в осигуряването на свежо дамско присъствие в авджийските резервати.

Силен помагач по сделката бил и бившият вътрешен министър Румен Петков. Той отдавна е в приятелски връзки с хората от Пещера. Често е засичан да пиянства в тяхна компания и на довереника си от Пазарджик Жоро Стоицев, който провали разследването на убийството на сестрите Белнейски, за което Петков тайно го произведе в шеф на ДОИ. Петков многократно е прикривал далавери на „пещерняците” и е спирал разработки на службите по линия на контрабандата, където са били замесени. Те са се отплащали щедро за подкрепата.

Техническата вързка между алкохолните монополисти, Румен Петков и президента Първанов бил заместник директорът на ГДБОП Иван Иванов, който бе записан от свои подчинени да се уговаря с „пещерняците” за скъпи подаръци, от което гръмна скандал в МВР. Сега Иванов е следствен, но

Седмичният бюлетин на Централния депозитар вече обяви Сигма Консултинг за победител в търга. ДАНС обаче се зае със сделката, тъй като има много сигнали за нарушения. Тук вероятно хората от ДАНС ще се сблъскат с хората на главния прокурор Борис Велчев. Велчев обещал на своя патрон президента, че нещата ще бъдат уредени без много шум. Неочаквано обаче шум по сделката вдигна точно личен приятел на Първанов – Георги Гергов. Той усетил, че са го прекарали и направо полудял.

Предметът на дейност на новия собственик е търговия на едро със захар, захарни изделия и шоколад, сочат данните в електронния регистър ДАКСИ. Собственици на фирмата са Станислав Захариев и Николай Янев, които притежават равни дялове от 50% в нея. „Продавачи на близалки”, ги нарекъл Гергов и обещал да им стъжни живота заради сделката с цигарите на Пловдив. Ще ги преследвам до дупка, няма да им дам да дишат, крещял той в офиса си в Пловдивския панаир.

Захариев е и един от собствениците в Навиор Инвестъмънт, чрез която Винпром „Пещера” имаше намерение, заедно със собственика на Пловдивския панаир Георги Гергов, да купи Сточна гара – Пловдив. После отношенията им се разсъхнаха и далаверата пропадна.

Освен Сигма Консултинг интерес към сделката е бил проявен и от други играчи, между които фирми на пловдивския предприемач Вълчо (Ветко) Арабаджиев и Георги Гергов, с когото са кумове, но напоследък не могат да съ търпят.

Икономически наблюдателби твърдят, че точно един от двамата е въвел оферта от 37 лв. за акция, малко след като дружеството е било продадено на Сигма Консултинг за 36.569 лв. за акция. Тече спор обаче дали сделката е била затворена или е имало още 4 свободни минути. Според Министерството на икономиката и енергетиката по време на аукциона са подадени и оферти от 40 лв. за две от акциите на Пловдив БТ.

Точно това е причина да се задейства Комисията за финансов надзор. Президентските съветвици Борислав Борисов и Ертан Кара обаче имат задача да неутрализират тази проверка, т.е. да я вкарат в глуха линия.

Същата задача е възложена и на Корнелия Нинова, която е шеф на борда на Булгартабак. Странното в случая е, че тя от една година не е заместник министър на Икономиката и енергетиката, но продължава да представлява държавния интерес в холдинга, което противоречи жестоко на закона. Знае се, че Корнелия Нинова е много близка на бившия министър Румен Овчаров, както и на президента Георги Първанов. Очевидно е, че с тяхна протекция продължава да заема пост, което е в разрез със закона и за което всъщност говорят експертите на ОЛАФ в доклада си отпреди седмица.

В същото време Варненската сенчеста групировка ТИМ взе 76,41% от капитала на цигарената фабрика в Стара Загора. Това стана чрез подставената фирма Център Изгрев ЕООД и сделката е записана в Централния депозитар. Център Изгрев е част от Бол Пропърти, с директор Стефчо Кралев. Той пък притежава 50 на сто от фирма Варна плод, в която съсобственик е един от собствениците на ТИМ и шеф на Химмимпорт Иво Каменов.

Предстои да научим в скоро време, след като Булгартабак холдинг АД продаде дяловете си в двете производствени предприятия през борсата, дали сделката е законна. Новите собственици се сдобиха с всички активи на тютюневите дружества, лицензите им за производство на цигари, без да им се вменява тежестта на социални ангажименти към работниците, което е вопиющ пропуск от страна на продавачите в лицето на Корнелия Нинова. Неволно такава клауза не се пропуска, смятат хора от бранша.

Двете продажби докараха на Булгартабак Холдинг АД приход от близо 49 млн. лв., а на дневен ред за цигарения монополист остава приватизацията на други две стратегически фабрики – тези в Благоевград и София. Дали отново изборът за продажбата им ще мине през фондовата борса, ще разберем навярно след държавно решение по въпроса, през каквото мина и тази приватизация.

Много е вероятно собствениците на винпром „Пещера” и варненската ТИМ да играят и в тези сделки. Схемата е отработена, печалбите са гаратирани. Всъщност новите собственици едва ли разчитат на производството на цигари. Тях ги устройват имотите на дружествата, част от които са в центровете на Пловдив и Стара Загора. Какви сгради ще се издигнат там – предстои да видим.

Часове след като на БФБ вчера бе изтъргуван мажоритарният пакет акции на Цигарена фабрика Пловдив АД двама неуспели да подадат поръчките си участници изразиха възмущение от процедурата и изрекоха силни думи срещу борсовата сделка.

Става дума за небезизвестните бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаждиев. Гергов е изпълнителен директор на Пловдивския панаир и чрез фирмата си Слънчев ден АД придоби наскоро 75% от капитала Пътища АД – Пловдив.

Ветко Арабаджиев е собственик и шеф на Виктория груп. Двамата кандидати за купувачи на цигарената фабрика в Пловдив са имали готовност да платят по-висока цена от тази, на която се сключи сделката, но са закъснели с подаването на поръчките. Според Гергов България е загубила 5 млн. лв. от тази сделка, а Арабаджиев смятал да потърси отговорност за случилото се от компетентните разследващи власти. И дамата твърдят, че Владимир Каролев е разиграл схемата с по-ранното затваряне на сделката и така ги е ощетил за сметка на предвалително тикания фаворит.

Георги Гергов бил бесен и защото имал уверенията на Георги Първанов, че ще има неговата подкрепа по сделката. След това президентските съветници му забили нож в гърба, договаряйки се с „пещерняците”. Говори се, че по този начин Първанов компенсирал приятелите си от Пещера за загубите, които понесоха при разкриването на корупционните им практики към висши служители на МВР.

Гергов не можа да прикрие яда си и заяви пред Дарик радио: Разочарован съм от това, което се случи. Потресен съм от факта, че продажбата бе извършена по този начин.

Ангажирах за посредник Булбанк, с които подписахме договор. Когато се откри процедурата в 11:30 часа ние изчаквахме да видим какви цени ще се получат. Те тръгнаха от 35 – 36 лв., след което се купиха няколко акции на 40 лв. Аз наредих да се въведе поръчка на 41.10 лв., след което в 12 без 4 минути ми се обадиха, че сделката вече е сключена с друг купувач. Държавата е ощетена. Държавата изгуби 5 милиона лева с тази сделка.

Според БФБ проблеми със сделката за Цигарена фабрика Пловдив АД няма и тя е редовна. Пакетът от 843 500 акции на цена 36.569 лв. е сключена в 11:56:06 в резултат на подаване на две насрещно изпълними поръчки за покупка и продажба. Към момента на въвеждане на поръчката за продажба в системата са били активни 3 поръчки за покупка на мажоритарния дял: първата с обем 1 078 817 лота за 36.569 лв., втора за 850 000 акции на 36.500 лв. за лот и поръчка за 1 079 007 на 35.069 лв. за лот.

Вследствие на въвеждане на поръчката за продажба от страна на упълномощения инвестиционен посредник, в 11:56:06 часа се сключена и самата сделка. Цената й е равна на най-високата цена “купува” към момента на въвеждането на поръчката за продажба, а именно 36.569 лв.

От инвестицинният посредник обясниха, че са сключили сделката 4 минути преди 12,00 часа от притеснение да не изпуснат срока за продажбата.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: